Welkom Diensten Producten Techniek Projecten Tarief Over ons Informatie Knowledge base
Vincent Nijhof
Tel: 06 4132 7946
Email: opstellen

Meer informatie
Welkom
Diensten
Producten
Techniek
Projecten
Tarief
Bedrijf
Contact

Geleverde diensten


Kan een grote database vliegen?

Vraag: Gemeentewijzer wil een database vullen met enkele honderdduizenden adressen en deze gegevens per gemeente en branche tonen op een kaart. Er is echter twijfel of de website nog wel goed presteert met zoveel data.

Antwoord: Een relationele database presteert even goed met 500.000 als met 50 records, mits de tabellen gemodelleerd zijn naar het functionele gebruik en de algemene principes van goed database ontwerp strict worden toegepast.

Geleverd: Data model gebaseerd op de functionele eisen en bijbehorende snelle queries (MySQL). Code review (PHP en JavaScript) en diverse optimalisaties aangebracht. De in-house webdeveloper opgeleid in het gebruik van relationele databases en efficiente code schrijven.

Bijkomend: Installatie van twee CentOS Linux servers. Een voor development en een voor productie.


Kan de backup simpeler en goedkoper?

Vraag: Gemeentewijzer staat op het punt om voor goed geld een serie backup tapes te vervangen. Daarnaast bevalt het gebruik van tapes slecht. Kan dit bedrag niet beter gebruikt worden voor een ander backup systeem?

Antwoord: Harde schijven zijn momenteel goedkoper per gigabyte dan tapes. Daarnaast wordt een tape-apparaat uitgespaard, want de backup engine kan op een bestaande server draaien. Dus voor minder dan de prijs van een serie tapes kun je een compleet backup systeem hebben, dat ook nog eens gemakkelijk in het gebruik is.

Geleverd: De backup scripts (Linux). Assistentie bij de aankoop van externe harde schijven. De schijven geformatteerd met encryptie.


Waar laat ik het Exact?

Vraag: Gemeentewijzer wil Exact administratie software implementeren. Die blijkt alleen op Windows te draaien. Maar wat is er precies nodig? Tevens moeten de gegevens uitleesbaar zijn door een PHP applicatie op een Linux server.

Antwoord: Exact schrijft Windows Server voor, in een omgeving met een Domain Controller en een SQL Server database. Voor het aantal Exact gebruikers is de Foundation editie van Windows Server 2012 ruim voldoende. De SQL Server kan het beste een Standaard editie zijn. Dat is de goedkoopste betaalde versie. De gratis Express editie heeft te veel beperkingen. PHP op de Linux server kan met een gratis add-on uit de SQL Server database lezen.

Geleverd: Advies over de aankoop van de server en het operating system. Windows Server 2012 inrichten als Domain Controller en installatie van SQL Server 2012. Installatie en configuratie van de PHP add-on op de Linux server.


Een eigen kaart is goud waard

Vraag: Gemeentewijzer is op zoek naar een dynamische kaart van Nederland voor op de website. Er is gekeken naar Google Maps, maar die heeft ongewenst veel (reclame) informatie in de kaart. Tevens zijn commerciele aanbieders bekeken, maar die zijn vrij kostbaar in gebruik.

Antwoord: Kijk eens naar OpenStreetMap. De GIS data daarvan kan kostenloos gebruikt worden om tiles (individuele deel-plaatjes) voor een dynamische kaart mee te genereren. De kaart moet dan wel zelf worden ge-host. Dit is eigenlijk een positief punt, omdat de maximale kosten dan dataverkeerkosten zijn. Bijkomend voordeel is dat je zelf kunt bepalen wat er op de kaart komt en in welk kleurenschema. Er zijn diverse JavaScript API's voor deze kaart beschikbaar om overlays met eigen gegevens te maken.

Geleverd: Tiles gegenereerd uit de OpenStreetMap GIS data, met enkele aanpassingen in de generatie template. Vervolgens de tiles op de webhosting locatie gezet en enige hulp geboden bij het gebruik van Leaflet (JavaScript API). Daarnaast een super snelle geo-codering database geleverd.


Virtuele vermenigvuldiging

Vraag: Gemeentewijzer wil de Mac servers vervangen door Linux servers. Daarnaast is het wenselijk dat in geval van een calamiteit de downtime zo beperkt mogelijk is.

Antwoord: Met virtualisatie kan het aantal aan te schaffen servers beperkt worden en worden resources beter benut. Indien 2 machines worden aangeschaft, dan kan een "poor man's" high availability worden gerealiseerd. De machine's draaien ieder 3 servers en bevatten een copie van elkaars 3 servers. Als een machine uitvalt, dan worden zijn 3 servers op de andere machine geactiveerd. Inclusief het data actualiseren van de backup is alles in nog geen uur weer in de lucht. Tijdelijk is er dan wel een overcommit op de enkele machine totdat de andere machine vervangen is.

Geleverd: Installatie van de 2 machines en hun virtuele servers. Migratie van de Mac servers naar de Linux virtuele servers.

Stedendriehoek en omstreken - Apeldoorn - Deventer - Zutphen