Welkom Diensten Producten Techniek Projecten Tarief Over ons Informatie Knowledge base
Vincent Nijhof
Tel: 06 4132 7946
Email: opstellen

Meer informatie
Welkom
Diensten
Producten
Techniek
Projecten
Tarief
Bedrijf
Contact

To cloud or not to cloud

De cloud is hip. Maar van niet alle diensten kan gezegd worden dat ze kostenbesparend werken. In sommige gevallen is het goedkoper om de producten zelf te beheren of het beheer aan Iveze uit te besteden. Met name als het gaat om producten die nagenoeg geen onderhoud vergen.


Een eigen dynamische kaart op de website

OpenStreetMap GIS data als basis voor een dynamisch kaart op de website met eigen vormgeving en kleurstelling.

Een dynamische kaart bestaat uit een aantal tiles (plaatjes) per view op ieder zoom niveau. Middels een JavaScript API wordt bepaald welke tiles er precies moeten worden opgevraagd voor de huidige view op het huidige zoom niveau. Zo een API kan diverse services bevragen, zoals Google Maps, een andere commerciele aanbieder of tiles op een eigen host.

Het nadeel van commerciele aanbieders is dat ze vaak niet goedkoop zijn. Een tile-service brengt voor de aanbieder namelijk kosten met zich mee. De kaart moet gemaakt worden en het gebruik kost bandbreedte van de host. Google Maps staat vrij veel gratis bandbreedte gebruik toe. Maar als dat overschreden wordt kunnen de kosten snel oplopen. Daarnaast heb je geen invloed op hoe de kaart er uit ziet. Hinderlijke (reclame) uitingen in de kaart zijn niet te vermijden.

Een andere mogelijkheid is OpenStreetMap. Dit is een open source kaart, wat zoveel wil zeggen als: gemaakt door vrijwilligers en licentiekostenvrij. Deze manier van werken maakt de kwaliteit en de actualiteit van het kaartmateriaal er niet minder om. Onder de vrijwilligers bevinden zich namelijk ook gerenommeerde cartografische bedrijven. Zoom eens in op de eigen gemeente in de kaart hieronder en oordeel zelf over de kwaliteit en actualiteit.

Deze OpenStreetMap kaart bevat alle bestaande elementen, zoals bijvoorbeeld ook supermarkten. Indien gewenst kunnen dit soort elementen worden weggelaten. Ook kunnen de kleuren van de elementen aangepast worden. Liever rood-gele snelwegen i.p.v. blauw of zalmkleur bebouwing i.p.v. grijs, het is allemaal mogelijk.

De GIS data van OpenStreetMap is vrij verkrijgbaar. Deze data bestaat uit abstracte gegevens: wat bevindt zich waar. Uit deze gegevens worden de tiles gegenereerd en tegelijkertijd vorm toegevoegd: breedte van wegen, kleuren, etc... De tiles worden vervolgens klaar voor gebruik op een server gezet. Dit kan een server binnen het bedrijf zijn of bij een hosting bedrijf. De enige kosten die dan nog worden gemaakt zijn dataverkeer kosten, welke veel lager liggen dan gebruik te maken van een commerciele kaart-service aanbieder.

Het proces om van de abstracte GIS data tot tiles klaar voor gebruik op de website te komen is niet triviaal. Daarom biedt Iveze aan dit te doen en de kant en klare tiles te leveren. De kosten hiervoor zijn een fractie van het jaartarief van een commerciele kaart-service aanbieder. Dus als de tiles jaarlijks worden ge-actualiseerd, dan zijn de kosten nog steeds laag.


Adressen geo-coderen

Om adressen te kunnen localiseren op een kaart, moeten ze voorzien worden van latitude en longitude coordinaten. Bij veel kaart-service aanbieders kan deze informatie kleinschalig worden verkregen. Zodra er echter tienduizenden coordinaten achter elkaar worden opgevraagd, dan wordt het vragende ip adres al snel van de service uitgesloten. Bij grootschalige opvragingen is het daarom verstandiger om deze gegevens zelf in beheer te hebben.

Voor Nederland zijn deze gegevens beschikbaar in het BAG register. Dat is een soort postcode database verrijkt met geografische gegevens. Iveze converteert deze gegevens naar een MySQL database die er specifiek op gericht is om super snel coordinaten te leveren bij een adres of andersom een adres te leveren bij coordinaten. Deze database kan tegen een geringe vergoeding op een server van u worden geplaatst.

Stedendriehoek en omstreken - Apeldoorn - Deventer - Zutphen